Halvmagiska kapsyler i samlarpåse

Halvmagiska kapsyler i samlarpåse! Samla och byt!

Sedan starten har jag delat ut halvmagiska kapsyler till alla barn i samband med mina konserter. Det har blivit tiotusentals kapsyler under åren. Kapsylerna har för många ungar blivit speciella och jag får ofta höra att de läggs under kudden varje kväll. Jag får också många mejl från föräldrar vars förtvivlade barn tappat sin kapsyl. Då har jag alltid skickat en ny. Flera av er har också uttryckt att barnen önskar fler kapsyler så att de kan samla. Ni som har följt mig ett tag vet att jag har tvekat länge. Kommer de bli mindre halvmagiska om de går att köpa? 🤔 Å andra sidan tror jag många ungar kommer tycka detta är kul. Så nu ger jag er alltså möjligheten.

En anledning till mitt beslut var att jag nyligen gjorde nya kapsyler och de blev verkligen jättefina. De har dessutom tryck på insidan av kapsylen. Det finns många olika motiv att samla och byta med sina vänner. Senaste upplagan har 26 olika motiv. På pappakapsyl.se finns en översikt över alla kapsyler som finns. Vissa görs inte längre och är därför sällsynta.

Kapsylerna kommer i blå och röda sammetspåsar med fem slumpvis utvalda kapsyler. Det medföljer också ett litet blad med info.

Påsarna finns att beställa på dinobarn.com och säljs även i samband med konserter.

Hoppas ni ska tycka detta är kul. 😊

Pappa Kapsyl i Göteborg

Hej allihopa!

Hoppas ni fått en bra start på det nya året. Det har i alla fall jag.

Förra veckan spelade jag på Stora Teatern i Göteborg.

Göteborg är Sveriges näst största stad och är ett spännande ställe. Där finns fina blå spårvagnar, den roliga nöjesparken Liseberg och en massa fisk. Dessutom har göteborgarna en rolig dialekt och tycker om att skämta.

I Göteborg spelade Danskosaurus och jag in en video, som visar hur det går till på en konsert innan publiken – alltså ni – kommer.

Vi visar er hur man gör scenen fin, testar ljudet och hur det ser ut i de hemliga rummen där bara artister får vara.

Ni får även höra lite musik från konserten. Jag spelade bland annat min nya låt, ”Discosaurie”, som fick både barn och vuxna att sjunga med.

Dankosaurus och jag hoppas att vi träffas nästa gång vi är i Göteborg. Då får vi äta en fisk tillsammans!

Vulkanvarma kramar,

Pappa Kapsyl

Pappa Kapsyls julsaga

Vad vore julen utan en spännande julsaga?

I Pappa Kapsyls version handlar det om en förhäxad munk, som måste förstöras för att det ska börja snöa.

Danskosaurus blir utskickad på äventyr av en skönsjungande älva. Hans uppdrag är att bära munken till Kristianstad, där Pappa Kapsyl står redo att bekämpa ondskan.

Längs vägen träffar den glada danska dinosaurien både magiska popband och elaka apor.

I den nordskånska staden tar Pappa Kapsyl upp kampen mot häxkrafterna med sin svängigaste dinorock.

Hur det går? Det får ni ta reda på i videon ovan!

Vulkanvarma…. nej, jag menar snökalla julhälsningar från Pappa Kapsyl!

Danskosaurus fødelsedag

Hej på er!

Hoppas ni haft en fin sommar med många varma bad och kalla glassar!

Nu har min nya turné startat. Jag ska resa runt i hela Sverige med föreställningen Dinosauriernas Alfabet.

Häromhelgen spelade jag i Höganäs. Det ligger nära Danmark, så jag bjöd in min kompis Danskosaurus.

Vet ni vad? Min konsert visade sig vara på samma dag som Danskosaurus födelsedag.

Den smarta tjejen Amanda berättade för mig att danska dinosaurier alltid äter tårta med pölse när de har födelsedag. Galet, men sant!

Så jag fixade en härlig tårta med grön marsipan och röda danska korvar.

Men först skulle ju Danskosarus hitta till Höganäs. Det kanske inte är så lätt…

Det blev ett spännande äventyr, där Danskosaurus träffade alla möjliga (o)djur. Som tur är kom han fram till slut och vi kunde fira!

Hoppas ni får en fin höst. Kanske ska ni också gå på något födelsedagskalas?

Eller vi kanske ses på någon av mina konserter? Det hade ju varit jättekul. Min nya show är full med roliga låtar om stora och små dinosaurier!

Vulkanvarma kramar,

Pappa Kapsyl

Pappa Kapsyl och Danskosaurus

Som ni kanske vet, så har jag har haft ett par dagars semester i Helsingborg i Skåne. 

Först gick jag och åt på den mysiga restaurangen KorvOlle. Ni kan läsa mer och se en video om det här.

Efter det tog jag en promenad till havet. När jag tittade över sundet och såg Danmark på andra sidan, så kunde jag inte låta bli att undra om det finns danska dinosaurier.

Vet ni vad – det finns åtminstone en! 

Han heter Danskosarus och simmar över sundet till Helsingborg ibland. Jag träffade honom på stranden. Först var han lite hotfull, men jag fick ett tips om hur man kunde få honom på gott humör. Då hade vi en rolig eftermiddag tillsammans.

Hoppas ni får en fortsatt härlig sommar och åk gärna över havet till Danmark med era föräldrar om ni får chans. Där finns det både smaskiga wienerbröd och röd korv som kallas ”pölse”.  Det är fina grejer, kan ni tro!

Vulkanvarma kramar från badbryggan,

Pappa Kapsyl 

Pappa Kapsyl hos KorvOlle

Hej! Hoppas ni har det skönt i sommarsolen. Det har jag. Nyligen hade jag ett par dagars semester i Helsingborg.

Det är en av Sveriges större städer, som ligger vid havet nära Danmark. Man kan faktiskt titta över sundet och se den danska grannstaden Helsingör.

I Helsingborg finns en mysig resturang, som specialiserat sig på korv.
Den heter KorvOlle och drivs av Jonas Jonasson, som även är musiker i Sveriges bästa liveband, bob hund.

Jag hälsade på hos Jonas och fick testa alla korvarna i KorvOlles sortiment.

Till exempel Pianisten, Lönnmördarens dotter, När lammen tystnar, Röd Corvette, Olle Långben och Boxareleven. Roliga namn och extremt god korv! Mmmm!

Jonas lärde mig mycket om korv och som grädde på moset spelade vi en låt tillsammans.

Om ni åker till Helsingborg tycker jag absolut att ni ska titta inom KorvOlle och äta något gott. Hälsa Jonas från mig!

Vulkanvarma sommarkramar,
Pappa Kapsyl

Intervju om boken ”Dinosauriernas alfabet”

I ABC-boken med extra allt, Dinosauriernas alfabet, träffar vi hungriga, snälla, knasiga och ibland lite farliga dinosaurier. En på varje bokstav. Alla fyndigt framställda på rimmad vers av Carl-Otto ”Pappa Kapsyl” Johansson och detaljrikt illustrerade av Ola Lindblom. Den dynamiska duon berättar här om hur boken växt fram. 

Foto: Mattias Johansson

Hej, Carl-Otto och Ola! Er debutbok, Jagad av en T-Rex, släpptes för bara ett år sedan, men redan nu finns uppföljaren, Dinosauriernas alfabet, ute i handeln. Var samarbetet så roligt att ni direkt ville starta på ett nytt projekt?

(Carl-Otto): Ja, vi började faktiskt skissa på Dinosauriernas alfabet redan innan Jagad av en T-Rex hade skickats till tryckeriet. Vi kläckte idén, gjorde ett par bokstäver på prov och när förlaget gav tummen upp, så bestämde vi oss helt enkelt för att köra!  

Dinosauriernas alfabet innehåller både humor och förhållandevis allvarliga ämnen. Teckningarna är, i sin tur, väldigt detaljerade och genomtänkta. Har ni lagt ambitionsnivån snäppet högre den här gången i jämförelse med debutboken?

(Ola): Vi la ner mycket tid och kraft på Jagad av en T-Rex och är väldigt nöjda med slutresultatet där, men visst kan man säga att ribban höjts ytterligare med Dinosauriernas alfabet. Samtidigt är det svårt att jämföra böckerna. Jagad av en T-Rex hade en ramberättelse och beskrev ett längre äventyr medan Dinosauriernas alfabet består av 29 fristående historier. Ovanpå det växte den första boken fram långsamt medan vi den här gången haft en deadline att ta hänsyn till. Så det har handlat om olika arbetsprocesser och utmaningar. Men båda böckerna blev lyckade och precis som vi hoppats på! 

Hur föddes idén att göra en ABC-bok?

(Carl-Otto): Ola och jag tyckte det fanns en poäng med att döpa böcker efter låttitlar, så Dinosauriernas alfabet kändes som en perfekt uppföljare till Jagad av en T-Rex. Boken har en koppling till min låt på så sätt att vi har med ungefär samma dinosauriearter, men nu räknas de inte bara upp, utan har fått personligheter och är delar av ett större sammanhang. En ABC-bok gav oss stor frihet att skapa väldigt varierande berättelser och karaktärer. Allt hålls ihop av Olas illustrationer som ger liv åt vår alternativa verklighet, där dinosaurier och människor lever sida vid sida.

På sjuttiotalet gav Alf Henrikson ut den kultiga ABC-boken Alfabetets användning anar aporna aldrig och på åttiotalet lärde Magnus, Brasse och Eva oss bokstäver i fantastiska Fem myror är fler än fyra elefanter. Har de eller någon annan barnkultur varit inspirationskällor för er bok? 

(Ola): Jag minns att min pappa läste Henrikssons bok för mig, men jag fastnade inte riktigt, eftersom allitterationer är lite svårsmälta för ett barn. En ABC-bok som gjort ett starkt intryck på mig är däremot Apans ABC av Barbro Lindgren och Olof Landström. Vad jag tagit med mig från den är att bokstäverna kan knyta an till varandra och att man kan ha en röd tråd i bakgrundsmiljöerna. Men överlag har vi inte sneglat på andra, utan gjort vår egen grej.  

(Carl-Otto): Precis. Vi har inte gjort någon research om ABC-böcker eller läst andras verk, utan har istället försökt skapa ett eget universum. Visst finns Magnus, Brasse och Eva med i bakgrunden, som allmänna inspirationskällor till det jag gör, men Dinosauriernas alfabet bygger helt på egna infall. Vi har helt enkelt skjutit från höften! 

Fanns det någon bokstav som var extra klurig, Carl-Otto, där du fick fundera länge innan du hittade rätt?  

(Carl-Otto): En av mina favoriter på utkaststadiet var bokstaven ”i”, där historien från början till slut berättades helt med allitterationer: ”Iris Irriator irriterar ideligen Ingvar Iguanodon…”  Den skrattade jag högt åt själv och var mycket nöjd med. Henriksson hade nog gillat den, haha. Den var dock för svår och absurd för de yngre barnen och formen avvek från resten av boken, där alla andra texter är på rimmad vers. Det tog emot att överge den och börja om, men det var ändå rätt beslut. 

Boken innehåller många olika dinosauriearter. Fick du ägna dig mycket åt research, Ola, för att få uppslag om hur alla skulle se ut och bete sig?

(Ola): Ja, jag har tillbringat många timmar med att googla på dinosaurier. Men som bekant finns det ju ingen konsensus om hur de faktiskt såg ut, så vi dinosauriegestaltare har ganska fria händer, haha.

Foto: Mattias Johansson

Pappa Kapsyl börjar bli ganska inarbetad som seriefigur. Har ni funderat på att även låta honom figurera i en tecknad film eller ett dataspel? 

(Carl-Otto): Det är inget vi pratat om än, men det är bra idéer och med rätt samarbetspartners hade det kunnat bli jättekul. Allt är möjligt! 

Jagad av en T-Rex har blivit en uppskattad ljudbok. Kommer även Dinosauriernas alfabet att läsas in? 

(Carl-Otto): Ja, jag håller på med det nu och om allt går enligt plan, så släpps en ljudbok framåt juli. Det blir inte bara en inläsning av verserna, utan den tar formen av en podcast, där Pappa Kapsyl och några fiktiva karaktärer läser och diskuterar boken i studion, vilket leder till dramatik och roliga händelser. Jag jobbar också mycket med bakgrundsljud och musik. Ambitionen är att ljudboken, precis som boken, ska ge känslan av ”extra allt”.

Foto: Mattias Johansson

Är mer på gång från radarparet Carl-Otto Johansson och Ola Lindblom? Funderar ni rentutav på att göra en tredje bok ihop?

(Carl-Otto): Utan att säga för mycket, så kan vi avslöja att en tredje bok är på planeringsstadiet. Vi har redan en titel klar och tanken är att det ska bli en spin-off på en av karaktärerna från Dinosauriernas alfabet. Det är lätt att kläcka idéer, men ganska svårt att slutföra dem. Därför är jag väldigt tacksam över att ha Rabén & Sjögren i ryggen och Ola vid min sida. Det är ett sant nöje att med jobba honom. Han är proffsig, noggrann och vi sporrar varandra till att leverera på topp! 

(Ola): Jag kan bara återgälda komplimangerna! Carl-Otto och jag har både kul tillsammans och befinner oss på samma våglängd jobbmässigt. Så jag ser fram emot ett nytt bokprojekt. Men först ska vi unna oss lite semester och njuta av att vi slutfört Dinosauriernas alfabet. 

Blir det några festligheter i samband med att Dinosauriernas alfabet släpps?

(Carl-Otto): Ja, alla är varmt välkomna till Nöjesteatern i Malmö på valborgsmässoafton, den 30 april. Då kommer jag inte bara att bjuda på en kavalkad av läskiga låtar i min föreställning Farlig barnmusik, utan även fira releasen av Dinosauriernas alfabet. Både Ola och jag kommer att vara på plats och vi hoppas få träffa så många som möjligt av er. I höst blir det dessutom premiär för föreställningen Dinosauriernas alfabet, som är en fartfylld Pappa Kapsyl-konsert med ABC-tema! 

Dinosauriernas alfabet kan införskaffas enligt följande:

Signerade böcker säljs i samband med konserter eller på Pappa Kapsyls hemsida. Ni hittar den även hos Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln och Ginza.

Pappa Kapsyl uppträder och bjuder på releasefest av boken Dinosauriernas alfabet på Nöjesteatern i Malmö den 30 april. Biljetter här.

Läs en intervju med Carl-Otto Johansson och Ola Lindblom om debutboken Jagad av en T-rex här.

Boken Dinosauriernas Alfabet släpps i april

Snart släpps min nya barbok ”Dinosauriernas Alfabet” som jag gjort tillsammans med illustratören Ola Lindblom som också illustrerade min debut ”Jagad av en T-rex”.

Kliv in i Pappa Kapsyls alternativa verklighet där dinosaurierna lever mitt ibland oss. Lär känna de stora, hungriga, snälla, knasiga och ibland lite läskiga dinosaurierna i denna maffiga och fartfyllda bilderbok proppfull med spännande miljöer, roliga detaljer och omväxlande historier. Allt på rimmad vers signerad Pappa Kapsyl. Förbeställ ett signerat exemplar av boken  i min webbshop på dinobarn.com. Böckerna levereras v. 17.

Hoppas ni ska gilla den. 🙂

Slutsålt sen länge på Scalateatern

Läs originalartikeln på MTA:s webbplats: https://mailchi.mp/mtaprod/pappa-kapsyl-scalateatern

I söndags hördes ”farlig barnmusik” och dinosaurie-rock från Stora Salen på Scalateatern i Stockholm. Konserten hade varit slutsåld i över en månad, och nu var det dags för Pappa Kapsyl att äntra scenen!

Pappa Kapsyl gör musik, videor och föreställningar om dinosaurier för barn – och deras föräldrar! Med över 7 miljoner streams på Spotify, 6000 följare på YouTube och mer än 1000 live-gig i bagaget är Pappa Kapsyl en av Sveriges populäraste och mest anlitade barnartister och familjeunderhållare.

Få artister har turen att ha lika kärleksfulla och engagerade fans. När biljetter till live-konserterna släpps blir det snabbt fullbokat och lokalerna fylls av både förväntansfulla barn och deras föräldrar. På Scalateatern i helgen köade tålmodiga barn i över en timme efter konserten för chansen att få en autograf och att fotas tillsammans med sin favorit.

”Hon kunde nästan inte sova i natt, så mycket har hon längtat”, berättar en mamma.

Många barn har satt på sig kläder med dinosaurie-tryck dagen till ära. Lilla Henning kommer uppklädd som idolen själv.

Pappa Kapsyl trycker tröjor

Häromdagen besökte jag Be The Brand på Värmdö utanför Stockholm där jag har min merch-fabrik. Här trycks alla mina t-shirts, kepsar och mössor och admininstrerar webbshopen dinobarn.com. Jag snackar med Micke som förklarar hur man gör när man trycker en t-shirt och så får jag prova att trycka egna dinosaurienamn på baksidan. Det blev Majasaurus Rex och Pelleciraptor och de tröjorna ska få följa med mig ut på turné så att ni kan få se dem.

Min webbshop hittar ni på www.dinobarn.com. Där kan ni köpa tröjor med eget tryck, mössor, kepsar, böcker, skivor och annat skoj. Be The Brands webbplats hittar ni på https://www.bethebrand.se/

Musik, böcker, videor och show om dinosaurier