Länkar till musik för barn

Här är en samling bra svensk barnmusik och barnskivor som Pappa Kapsyl själv gillar. En del är välkända barnskivor men förhoppningsvis kan ni hitta några nya guldkorn bland mina tips. Några är artister vars skivor jag själv växte upp med och tog intryck av. Andra är sådan jag börjat lyssna på genom mina egna barn. Sen finns det lite artister jag har träffat eller känner till. Listan fyller jag på efterhand. Tipsa gärna i kommentarsfältet.

James Hollingworth (James & Karin)

James Hollingworth’s musik är den allra bästa barnmusiken i mitt tycke. Skivan ”Barnlåtar” vilken han gjorde tillsammans med Karin Ljungman har jag nog lyssnat på tusen gånger minst. ”Djurens brevlåda” är en annan klassiker som man inte får missa. Svenska barnlåtar när det är som allra bäst. Både ”Barnlåtar” och ”Djurens Brevlåda” finns på Spotify.

 

Pappa Kapsyl

Pappa Kapsyl är ju ändå bäst förstås. För alla barn som gillar dinosaurier och bra pop. Även uthärdligt för vuxna! 🙂
Lyssna på Pappa Kapsyl på Spotify.
Pappa Kapsyl på Youtube (roliga videos om dinosaurier för barn).

Bröderna Lindgren

Alla föräldrar har väl sett Bröderna Lindgrens musikvideos i Bolibompa. ”Välkommen till djungeln”, ”Vilse” etc. Det här är modern barnmusik med riktigt bra pop/rockproduktion och kända gästsångare från svenska indiepopeliten: Ebbot Lundberg, Hajen, Mattias Alkberg, Kristoffer Åström och Patrik Arve. Musiken pendlar mellan ösiga rocklåtar och lågmälda ballader. Skivan ”Vuxen barnmusik” är deras första barnskiva men de har sedan dess gett ut ytterligare skivor med liknande sound. Lyssna på Bröderna Lindgren på Spotify.

Mamma Måd

Maud Cederlöws devis ”Glad musik ger glada barn”. Hon gör verkligen poppiga, glada låtar om allt möjligt och utgår nästan alltid från barnens perspektiv. Hon ryggar inte för att beskriva jobbiga känslor och situationer man kan uppleva men det är alltid med optimism och glimten i ögat. Mamma Måd turnerar och gör mycket uppskattade Skapande-Skola-projekt. Hon har också en Youtube-kanal och gör musikvideos och roliga klipp för barn.

Duran och Mollan

Duran och Mollan finns i Kalmar precis som Pappa Kapsyl. De brukar ställa till med stor barnshow med allsång för barnen på sommaren. De har gjort en rad barnskivor och spelat in en julskiva med jullåtar som barnen brukar gilla. De gör en hel del klassiska barnlåtar i moderna tappningar som ”Imse vimse spindel”, ”Bä bä vita lamm” och ”Sjörövarfabbe” men de skriver också en del eget.  Lyssna på Duran och Mollan på Spotify.

Doris och Knäckebröderna

Barnmusik på skånska när det är som bäst. Doris och Knäckebrödernas ”En blommig skiva” är välproducerad och har många bra och roliga låtar med mellansnack på grov skånska. Jag tror inte gruppen finns längre men medlemmarna fortsätter att göra underhållning för barn. Viktoria Johansson har bland annat gjort ”Hemma hos Vicky” på SVT och Hilding har en enmansshow. Doris och Knäckebröderna finns tyvärr inte på Spotify.

Dan Bornemark

Dan Bornemark är son till Gullan Bornemark, Sveriges Grand old Lady inom barnsånger. På klassiska barnskivan ”Fruktsallad” har han tagit lite hjälp av Gullan med texterna. Sångerna sjungs för det mesta av barn och produktionen är påkostad med symfoniorkester. Texterna är finurliga och musiken är bra. Dan har också gjort flera andra barnskivor, bland annat ”Trams” och ”Lilla Trams”. Låtarna ”Lingonet” och ”Bönan” är kul och finns att lyssna på på Spotify och Youtube. Annars finns det inte så mycket online utan man får beställa skivor från Dans hemsida. Om ni har möjlighet så gå och se en föreställning.

Trazan och Banarne

Lasse Åberg och Classe Möllbergs klassiska karaktärer Trazan och Banarne gjorde ett stort intryck på mig som barn. Det var liksom så slappt och ledigt där uppe i trädkojan. Ibland spelade dom en låt på gitarr eller ukulele och sjöng stämsång. Det var enkelt men nästan alltid bra och roligt -p recis som det ska vara. Musiken har faktiskt inte åldrats så mycket. Den håller än.
Lyssna på Spotify.

Musik, böcker, videor och show om dinosaurier