Raptorer som äter nudlar, triceratopsar i en luftballong, en spännande jakt genom flera världsdelar och naturligtvis ett glatt korvkalas. Detta och mycket mer erbjuds i Carl-Otto ”Pappa Kapsyl” Johanssons och Ola Woxö Lindbloms tredje barnbok, Raptor på rymmen. Radarparet berättar här om hur den växt fram.

Hej, Carl-Otto och Ola! Hur föddes egentligen idén till Raptor på rymmen och varför blev just Rut huvudperson?
(Carl-Otto): När vi jobbade med vår förra bok, Dinosauriernas alfabet, så tyckte vi båda att Rut var en rolig karaktär.
(Ola): Ja, hon gav mersmak och redan tidigt började vi fundera på att göra henne till huvudfigur i en kommande bok.
(Carl-Otto): Kort sagt kändes Raptor på rymmen som en bra uppföljare till de andra böckerna. Den följer både en röd tråd och bryter ny mark. Vissa av karaktärerna från Dinosauriernas alfabet kommer tillbaka och precis som Jagad av en T-Rex är det ett jaktäventyr, även om det är Pappa Kapsyl som jagar den här gången. Men Raptor på rymmen innehåller även uppgifter till läsarna och lär barnen om hur det ser ut i andra delar av världen.

Vad lärde ni från de två första böckerna, som ni kunde dra nytta av när ni gjorde Raptor på rymmen?
(Carl-Otto): När vi jobbade med Jagad av en T-Rex fick vi hela tiden pröva oss fram, men nu vet vi både var vi har varandra och hur man gör en barnbok. Det gav en skön arbetsro!
(Ola): De andra böckerna har dessutom haft strängare deadlines. Den här gången kunde vi jobba ganska avslappat, vilket lyfte slutresultatet ett extra snäpp.
(Carl-Otto): Utmaningen den här gången var att vi hade vänt på vår inbördes arbetsprocess. I de två första böckerna var det mina texter som låg till grund för Olas bilder, men nu var det istället så att hans teckningar inspirerade mina verser. Ett nytt sätt att jobba, men det gick jättebra!
Raptorn Rut besöker många spännande ställen, som Paris, Alperna, Tokyo, Amazonas och rymden. Hur bestämde ni resrutten?
(Carl-Otto): Det kändes naturligt att historien började i Kalmar. Vi är ju smålänningar båda och Kalmar har alltid varit Pappa Kapsyls hembas. Därefter handlade det om att hitta miljöer som både var roliga och fungerade visuellt. Jag tycker att det blev en bra blandning mellan olika länder, arkitekturer, vegetationer och stämningar!
Hur många av de exotiska orterna har ni själva besökt?
(Carl-Otto): Kanske knappt hälften. Jag är ingen riktig världsresenär, utan har mest varit i Europa, men vissa av ställena är definitivt på min ”bucket list” inför framtiden. Medan vi jobbade med boken skojade vi om att resa i Ruts fotspår och skriva av kostnaderna på företaget, haha.
(Ola): Det hade varit något, haha! Nej, men vissa ställen, som Paris och Alperna, känner jag till från egna erfarenheter. Annars har jag hämtat mycket inspiration från foton och filmer.

Har Raptor på rymmen haft några speciella inspirationskällor?
(Carl-Otto): Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige har funnits med i bakgrunden. Raptor på rymmen är ju också ett äventyr där barnen kan lära sig om främmande orter. Vi kanske skulle försöka sälja in den som en ”en modern Nils Holgersson med dinosaurier”, haha.
(Ola): Man kan även ana vissa influenser från Tintin. Jag var helt tokig i honom som barn och Hergés fina framställningar av olika länder har åtminstone indirekt färgat Raptor på rymmen.
(Carl-Otto): Jag vill gärna nämna Ta fast Fabian också. Det är en klassisk barnbok av Jan Lööf, där man ska hitta en apa i olika miljöer. På bokstaven ”R” i Dinosauriernas alfabet var vi inne på samma spår, när vi uppmuntrade barnen att leta i bilden, och det konceptet har utvecklats här.
I era tidigare böcker har Carl-Otto låtit poesin flöda likt en dinosaurievärldens Gustaf Fröding. I Raptor på rymmen spelar däremot Ola förstafiolen med sina geniala illustrationer. Kan man säga att detta är ditt magnum opus, Ola?
(Ola):Ja, så känns det nästan. Raptor på rymmen hade naturligtvis vissa ramar och avgränsningar, men innanför dem gav Carl-Otto mig fria händer och det var jätteroligt att kunna ta ut svängarna!
(Carl-Otto):Vi bestämde redan från början att Raptor på rymmen skulle bli en mer renodlad bilderbok än både Dinosauriernas alfabet och Jagad av en T-Rex. Förutom att det gav Ola möjlighet att briljera, så blev det även en spännande utmaning för mig att ha färre ord att jobba med.
(Ola): Tanken är att man ska kunna läsa Raptor på rymmen många gånger och hela tiden upptäcka nya saker och roliga parallellhandlingar.
Ett av de mest fascinerande resmålen i boken är Asien, där stressade raptorer i kostym äter nudlar med pinnar. Är det riktiga japanska tecken på bilderna?
(Ola): Ja, det är faktiskt riktiga tecken. Det står dock inga dolda budskap, som ”köp den här boken”, utan ganska harmlösa saker som ”butik” och ”rea”. Eller jo, på en reklamskylt har jag försökt skriva ”den vilda jakten”, men jag är inte hundra procent säker på att det blev rätt, haha.

Som grädde på moset har du gjort en kompletterande ljudbok till Raptor på rymmen, Carl-Otto. Hur skapade du de landstypiska stämningarna som ackompanjerar Ruts resa?
(Carl-Otto): Jag använde passande musik från olika ljudbanker, som ompa-ompa i alperna, dragspel i Paris och koto-ljud i Japan. Överlag har jag lagt mycket tid på stämningar och effekter. Ljudboken är inte bara verserna rakt upp-och-ner, utan fördjupningar i bilderna och allt som händer runtomkring Ruts resa.
(Ola): Imponerande nog har Carl-Otto lyckats göra en ljudbok som mer eller mindre är ett fristående verk med en massa skojiga sidospår.
Ni har nu gjort en utmärkt dinosaurie-triologi tillsammans. Blir det fler samarbeten mellan er båda i framtiden?
(Carl-Otto): Ja, om Ola står ut med mig, haha. Nej, men det är klart att vi ska! Jag har flera idéer om nya böcker redan.
(Ola): Det var verkligen jättekul den här gången, så jag skulle kunna tänka mig att starta ett nytt projekt redan imorgon!
(Carl-Otto): Jag tror att alla dinosaurieälskare kan vara ganska så säkra på att det kommer mer från oss!

Dinosauriernas alfabet kan införskaffas enligt följande:
Signerade böcker säljs i samband med konserter eller i Pappa Kapsyls webbshop. Ni hittar den även hos Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln och Ginza.