Kategoriarkiv: Kocka med Kapsyl

Danskosaurus fødelsedag

Hej på er!

Hoppas ni haft en fin sommar med många varma bad och kalla glassar!

Nu har min nya turné startat. Jag ska resa runt i hela Sverige med föreställningen Dinosauriernas Alfabet.

Häromhelgen spelade jag i Höganäs. Det ligger nära Danmark, så jag bjöd in min kompis Danskosaurus.

Vet ni vad? Min konsert visade sig vara på samma dag som Danskosaurus födelsedag.

Den smarta tjejen Amanda berättade för mig att danska dinosaurier alltid äter tårta med pölse när de har födelsedag. Galet, men sant!

Så jag fixade en härlig tårta med grön marsipan och röda danska korvar.

Men först skulle ju Danskosarus hitta till Höganäs. Det kanske inte är så lätt…

Det blev ett spännande äventyr, där Danskosaurus träffade alla möjliga (o)djur. Som tur är kom han fram till slut och vi kunde fira!

Hoppas ni får en fin höst. Kanske ska ni också gå på något födelsedagskalas?

Eller vi kanske ses på någon av mina konserter? Det hade ju varit jättekul. Min nya show är full med roliga låtar om stora och små dinosaurier!

Vulkanvarma kramar,

Pappa Kapsyl

Pappa Kapsyl hos KorvOlle

Hej! Hoppas ni har det skönt i sommarsolen. Det har jag. Nyligen hade jag ett par dagars semester i Helsingborg.

Det är en av Sveriges större städer, som ligger vid havet nära Danmark. Man kan faktiskt titta över sundet och se den danska grannstaden Helsingör.

I Helsingborg finns en mysig resturang, som specialiserat sig på korv.
Den heter KorvOlle och drivs av Jonas Jonasson, som även är musiker i Sveriges bästa liveband, bob hund.

Jag hälsade på hos Jonas och fick testa alla korvarna i KorvOlles sortiment.

Till exempel Pianisten, Lönnmördarens dotter, När lammen tystnar, Röd Corvette, Olle Långben och Boxareleven. Roliga namn och extremt god korv! Mmmm!

Jonas lärde mig mycket om korv och som grädde på moset spelade vi en låt tillsammans.

Om ni åker till Helsingborg tycker jag absolut att ni ska titta inom KorvOlle och äta något gott. Hälsa Jonas från mig!

Vulkanvarma sommarkramar,
Pappa Kapsyl

Baka dinojulpepparkakor med Pappa Kapsyl!

Nu är det jul och alla äter pepparkakor hela dagarna!

Gott, tycker jag. Håller ni med?

Men varifrån kommer egentligen pepparkakan?

Det finns de som säger att gamla kungar i Sverige brukade äta pepparkakor när de hade ont i magen. Det var alltså en slags medicin på den tiden. 

På julen fick kungarna ofta ont i magen, eftersom de brukade äta mycket gubbröra, grisfötter och andra konstiga saker. Men om de käkade ett par pepparkakor efter maten, så kände de sig bättre.

Fast äh… jag vet inte om det stämmer. Jag tror faktiskt att det var dinosaurierna som uppfann pepparkakan!   

En gång skulle Trisse Triceratops baka kakor till sin bästa vän, Stina Stegosaurus, men han råkade välta sitt köksskåp och tappa ner en massa ingefära, kanel och andra kryddor i smeten. 

”Men det smakar ju smaskens”, sa Stina Stegosaurus. 

Så gick det till. Tror jag i alla fall! 

Ska vi baka dinosauriepepparkakor tillsammans, tycker ni? Ja, det gör vi!

Man behöver deg, formar och gärna ett par glada medhjälpare. Jag har bjudit in Oliver och Ella från Skåne. Nu kör vi!

Först kavlar man ut degen, så att den blir tunn. Det är lite jobbigt, men om man har starka muskler, så klarar man det. Efter det så använder man sina formar och gör kakorna. 

Därefter stoppar man in kakorna i ugnen. Det är viktigt att den är varm som en vulkan. Eller kanske inte riktigt så varm, men i alla fall 175 grader. Grädda dem i ungefär sju minuter.

Nu är de klara. Mmm, så gott de luktar!

Var försiktig när du plockar ut dem, för de är glödheta! Nu låter vi pepparkakorna vila och stelna ett tag. Under tiden kan vi lyssna på en bra låt. Som ”Ge mig en dinosaurie-jul”.

”Vad säger du, Ella? Ska vi måla dem med kristyr nu?”

”Ja! Det gör vi”.

”Ska vi göra en kristyrkorv till T-Rexen också?”

”Haha, bra idé”.

Nu är pepparkakorna klara och Ella är väldigt nöjd! 

Men ska man inte ha mer på julbordet? Jo, vi kan väl göra en Kapsylkaka också! Då behöver man Pappa Kapsyls leverpastej och en smaskig korv. 

Klar! Den kan man bjuda Gammelfarfar Tyrann på! 

Pappa Kapsyl önskar alla barn en riktigt god jul!  

Foto: Mattias Johansson

Gör en läskig Halloween-dinosaurie!

Nu vid Halloween är det många som skär till läskiga pumpagubbar. Jag gillar idén, men föredrar naturligtvis dinosaurier.

Vill ni veta hur man gör en hungrig Halloween-dinosaurie? Det är faktiskt jättelätt!

Man behöver bara en vattenmelon, en ananas eller melon för extra färg och en korv om man vill göra den extra blodtörstig. Till dekoration två oliver och ett par tandpetare.

När du plockat fram grejerna är det bara att skära till skräcködlan. Kom ihåg att vara försiktiga och gärna ha en vuxen i närheten när ni använder knivar!

I videon längst ner, som en duktig YouTuber gjort, kan ni se hur det hela går till.

Ni kan också hämta inspiration från Pappa Kapsyls bilder och lilla videohälsning! 

Du behöver en vattenmelon, en ananas och gärna några glada vänner.
”– Nu ska vi börja skära till den här rackaren”, säger Albert Allosaurus.
”– Cowabunga! Där fick jag loss en perfekt bit till munnen”, säger ninjasköldpaddan Donatello (om du inte vet vem han är, så fråga dina föräldrar. De vet!)
”– Nu skär vi till tänderna. Oj, de blev nästan lika vassa som mina”, säger Diana Dimetrodon.
”– Nu sätter vi dit två oliver som ögon och fyller munnen med melon och ananas.”– Glöm inte korven”. ”– Just det.” ”– Haha, så rolig och farlig den blev”!

Vill ni veta precis hur man gör, steg-för-steg? Då kan ni titta på den här fina YouTube-videon!

Pappa Kapsyl önskar alla barn och föräldrar en härligt kuslig Halloweenhelg!

Foto: Mattias Johansson

Premiär för ”Kapsyl-TV”

Jag kommer att ge mig in i filmens fantastiska värld mer och mer har jag tänkt. Film är kul. Tidigare har jag inte haft varken utrustning eller kunnande för att våga mig på att göra videos men nu tager jag vad har haver och sätter igång. Här är första klippet i vad jag tänkt ska bli en rad videoklipp för barn om allt möjligt kul.

Kocka med Kapsyl – Mullvadsstuvning
I detta första klipp i matlagningsserien “Kocka med Kapsyl” försöker Pappa Kapsyl visa hur man gör mullvadsstuvning – en mustig maträtt som ätits i generationer inom släkten Kapsyl. Men allt går inte enligt planerna…